Share

Cum alegem cea mai buna hota pentru bucatarie?

Am terminat de proiectat bucataria, avem toate corpurile, insa nu avem electrocasnice. Cuptorul il dorim electric, plita o dorim cu gaz, dar cum alegem hota pentru bucatarie?

Capacitate de absorbtie

Aspectul cel mai important pe care trebuie sa il privim atunci cand achizitionam o hota este capacitatea de absorbtie. Aceasta se masoara in metri cubi pe ora iar hota potrivita in acest sens trebuie aleasa in functie de volumul camerei. De ex.: pentru o bucatarie de 15mp (5ml lungime si 3ml latime) cu o inaltime de 2,5ml formula este urmatoarea: 15x2,5x12 = 450. Pentru o astfel de bucatarie avem nevoie de o hota cu capacitate de minim 450mc/h. Acel 12 reprezinta de cate ori trebuie hota sa schimbe aerul din incapere in interval de o ora.


Stiu acum ce putere trebuie sa aiba, insa ce modele de hote exista, pentru a se potrivi cu designul mobilierului?

Tipuri de hota pentru bucatarie - vezi si aici diferite modele de hote

Exista 3 mari tipuri de hote: Hote de perete (tip semineu); Hote incorporabile (tip telescopica sau cu montare sub corpurile suspendate); Hote cu montare in tavan (tip insula sau incastrabila in tavan).
  1. Hota de perete tip semineu este un model traditional cu cea mai mare eficienta din punct de vedere al evacuarii. De obicei, acestea au un singur motor de tip turbina cu putere de tragere mai mare.
  2. Hota incorporabila telescopica este indicat sa fie cu doua motoare si cu zgomot de maxim 55db. Se incastreaza in corpul de mobilier aparent fiind doar o parte de 5-6 cm. Aceasta are avantajul de a putea folosi o parte din spatiul de deasupra ei.
  3. Hota de tip insula este folosita in majoritatea cazurilor in camere open space si are cea mai mare putere de absorbtie. Se monteaza in tavan si are o valoare estetica deosebita.

De stiut

Foarte important pentru orice model de hota folosit este ca aceasta sa fie minim cat spatiul de lucru al aragazului sau plitei. In caz contrat aceasta nu poate lucra la capacitate maxima. De asemenea este indicata folosirea tubulaturii pentru hota. Daca se folosesc filtre de carbon, tineti cont de faptul ca puterea de absorbtie scade cu pana la 30%.



Si ar mai fi ceva: Hota este facuta sa traga doar fumul, aburul din camera, nu si mirosul de mancare. Deci sa nu aveti impresia ca hota nu este buna daca ramane in bucatarie miros de mancare!!!